Кременчуцька спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 10
з поглибленим вивченням англійської мови
Меню сайта


Національна дитяча гарча лінія


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входа


Деякі правила застільного етикету



Зовнішній вигляд і манери гостя, його вміння правильно поводитися за столом під час сніданку, обіду, вечері, один з важливих елементів ділового етикету.

Під час їжі треба триматися по можливості прямо, невимушено, не нахиляючись над тарілкою. Не можна сидіти занадто близько до столу чи занадто далеко від нього. Лікті не можна розставляти, ставити на стіл.


Щоб забезпечити комфортне перебування гостей за столом, необхідно знати основні правила сервірування столу та порядку використання столових приборів і посуду.


Приклад правильного серверування

Перед кожним запрошеним ставиться мілка столова тарілка, яка виконує функцію підтарільника (8). На ній може вже стояти маленька тарілка із закускою (9). Можлива й пізніша подача закуски. Зліва від підтарільника ставиться хлібна тарілка (2), на яку ІНКОЛИ кладуть серветку та ніж для масла(1). Столові прибори розміщуються залежно від меню. Для обіду праворуч від мілкої столової тарілки кладеться великий столовий ніж (7), закусочний ніж (5), далі велика столова ложка (3). Усі ножі кладуться лезом до тарілки. Зліва від мілкої столової тарілки повинна лежати велика виделка для других страв (6), за нею - закусочна (4). Всі виделки повинні лежати зубцями догори.

Десертний набір - маленькі ложка і виделка можуть ставитися за столовою тарілкою паралельно краю стола. Ближче до тарілки лежить виделка (11) (ручкою ліворуч), далі - ложка (10) (ручкою праворуч). Ніколи не треба класти одночасно більше трьох пар ножів і виделок. У разі необхідності при подачі блюда, яке вимагає ще одного прибору, додатково подаються необхідні предмети сервіровки.

Справа, навскіс від столової тарілки, ставлять сосуди для напоїв (зліва направо): фужер для води (14), келих для шампанського (13), келих для червоного вина (15), келих для білого вина (12). Таке розміщення сосудів пояснюється тим, що їх наливають з правої сторони. Інколи ряд келихів завершує коньячна чарка, яка ставиться у випадку, якщо гостям після сніданку (обіду) подають каву за столом і у вітальню вони не переходять.

Серветка

Серветку беруть лише тоді, коли господиня візьме свою. ЇЇ слід розгорнути та покласти на коліна. Серветку не заправляють за комір та не розкладають на грудях. Нею користуються, щоб витерти губи перед і після вживання напоїв. Якщо в людини виникає необхідність тимчасово вийти з-за столу, серветку залишають на стільці. Після завершення їжі серветку слід покласти на стіл не складаючи.

Користування приборами

Починати користуватися столовими приборами потрібно з крайніх. Усі прибори, що лежать праворуч від тарілки, беруть і тримають під час їжі правою рукою, а всі розташовані зліва - лівою. Для десертних приборів орієнтиром служать їхні ручки. Прибори, які лежать ручкою вправо, беруть правою рукою, розміщені ручкою вліво - лівою.


Зупинка під час їжі

Коли треба взяти хліб або келих виделку й ніж кладуть на тарілку "будиночком" або "хрест-навхрест": ніж - лезом ліворуч, згори - виделку випуклою частиною догори. Коли прийом їжі завершений, треба покласти прибори паралельно: виделку зубцями догори, ніж - лезом до неї. Паралельно покладені прибори - знак офіціанту, що з їжею завершено.


Їжа руками

Брати рукою зі спільного блюда можна хліб, фрукти (ненарізані), печиво, пиріжки, грудковий цукор. Не слід відкушувати від цілого шматка хліба, його потрібно відламувати лівою рукою маленькими шматочками. Так же слід чинити, якщо намазують хліб маслом, паштетом, кладуть на нього ікру, тобто потрібно нама­зувати не цілий шматок хліба, а відламаний.

Не можна…

Ніколи не можна підносити ніж до рота. Брати на виделку потрібно стільки, скільки на ній може вільно поміститися. Якщо під час їжі падає виделка або ніж, треба попросити інший прибор, не надаючи значення тому, що трапилось. Узагалі краще робити помилки, ніж намагатися їх виправити, привертаючи увагу оточуючих.

Не можна…

Не можна класти їжу на тарілку безладно. Посередині, ближче до правої частини тарілки, кладуть м'ясо або рибу, трохи нижче - гарнір, справа - приправу, зліва - місце для відходів. Не можна випльовувати кістки та інше на тарілку, кістку слід дістати із рота на виделку, притулену до рота, а потім покласти її на тарілку. Фруктові кісточки треба діставати із рота непомітно на ложку.



Як відмовитись від алкоголю?

Якщо існує необхідність відмовитись від міцного напою, це треба зробити тактовно, не привертаючи до себе увагу. При подачі напою слід, нічого не говорячи, простягнути руку над келихом або просто сказати обслуговуючому "Вина не треба, дякую Вам". Якщо напій був уже налитий у ваш келих, його просто не потрібно торкати: ви зовсім не зобов'язані його пити.



 

Пошук

Календар
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наші друзі


 



Національна гарча лінія
 
 
Безкоштовний хостинг uCoz