Кременчуцька спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 10
з поглибленим вивченням англійської мови
Меню сайта


Національна дитяча гарча лінія


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входа


Вчені з Університета Лідса (Велика Британія) провели дослідження, за допомогою якого з'ясували, чому запах смаженої у фритюрі картоплі здається людям дуже привабливим, пише видання The Daily Telegraph.

Так, фахівці стверджують, що секрет аромату картоплі фрі полягає в поєднанні пахучих речовин, що містяться в блюді.

Згідно з результатами наукової роботи, проведеної в рамках Національного тижня чіпсів (National Chip Week), організатором якого є Британська картопляна рада (Potato Council), запах вдало приготованої картоплі фрі складається з дев'яти основних ароматів. Серед них - запахи ірисок, какао, цибулі, сиру, квітів, а також запах, який виходить від прасувальної дошки, коли на ній стоїть гаряча праска.

Для того, щоб взнати склад "букета" картоплі фрі, учені зібрали пару, витікаючу від гарячого блюда і розділили її на частини методом газової хроматографії, - мас-спекторометрії, що дозволяє розкласти запах на частини. Керівник дослідження доктор Грем Клейтон відзначив, що інтенсивність і привабливість запаху картоплі залежить від способу і часу її приготування.

Так, картопля фрі, на приготування якої пішла достатня кількість часу, пахне приємніше, ніж та, яку не довели до повної готовності.

Подальші дослідження, в яких брали участь добровольці, показали, що картоплю фрі бажано заправляти сіллю, а також томатним або оцетовим соусом. Також з'ясувалося, що кращим місцем для ласування картоплею фрі є морське узбережжя - його вибрали четверо з десяти респондентів.

Три чверті опитаних зазначили, що люблять їсти картоплю фрі виделкою, а один з п'яти учасників експерименту відзначив, що вважає за краще їсти це блюдо, лежачи в ліжку.

До речі, нещодавно у центрі бельгійського міста Брюгге відкрився музей картопля фрі - одного з найулюбленіших бельгійцями блюд національної кухні. Вони звуть її "фріти", або "французька картопля".

Відвідувачів музею знайомлять не лише з історією і рецептами приготування "фрітів", але і з історією появи картоплі в Європі.

Бельгійці стверджують, що всесвітньо відомий гарнір, який стали іменувати "французькою картоплею" завдяки британським солдатам, що спробували його в Бельгії під час Першої світової війни, був вперше поданий до столу у Фландрії (регіон на півночі Бельгії) ще в 16 столітті.

У Бельгійській професійній асоціації фрітюрних закусочних, яка об'єднуючє 5 тисяч кафе, розповіли, що справжні "фріти" повинні мати довжину до десяти сантиметрів.

При готуванні картопляні скибочки двічі занурюють в "ванну" з киплячого масла. Перший раз це роблять для того, щоб вони обсмажилися зсередини, а удруге, давши їм "відпочити" декілька хвилин, - для утворення скориночки.

Цікаво, що з одного кілограма очищеної картоплі виходить лише 540 грамів "фрітів". Сьогодні їх готують переважно з картоплі, яка завозиться з Канади. А винні цьому неврожаї картоплі в Бельгії.


Джерело: http://novyny.ostriv.in.ua


 

Пошук

Календар
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наші друзі


 



Національна гарча лінія
 
 
Безкоштовний хостинг uCoz